Uiterlijke kenmerken

Lichaam:  De heidewachtel is een middenslag jachthond die kracht en sierlijkheid in zich verenigt. Het lichaam heeft een diepe borst en een korte of matig lange rug. De lendenen zijn breed en krachtig. De buiklijn is enigszins opgetrokken. De staart wordt recht gedragen en is matig van lengte. Het laatste derde deel mag wat naar boven gebogen zijn. De benen zijn recht en goed gehoekt, met ronde en gesloten voeten.

Hoofd:  Het hoofd is licht gewelfd en droog. De schedel mag niet te breed zijn. De stop is niet te uitgesproken. De krachtige voorsnuit is recht en lang en de lippen sluiten goed aan. De oren zijn hoog aangezet en breed. Ze lopen spits toe en worden hangend,dicht tegen het hoofd aan gedragen. Ze mogen niet veel verder dan de mondhoeken reiken. De ogen hebben goed aansluitende oogleden.

Schouderhoogte:  Teven hebben een schouderhoogte van 50 tot 54 centimeter en bij reuen is dit 52 tot56 centimeter. Een afwijking van 2 centimeter naar boven of naar beneden wordt getolereerd.

Vacht:  De heidewachtel heeft een middelmatig lange, gladde, volle en aanliggende vacht. Hij is weinig gegolfd. De staart, achterkant van de benen en oren zijn langer behaard.

Kleuren:  De kleur van de vacht is bruin met wit, of bruinschimmel. Enkele tankleurige aftekeningen bij de snuit en ogen zijn toegestaan, maar dit komt weinig voor. De neus is effen bruin van kleur en de ogen zijn liefst donkerbruin.

Aard:

Karakter:  Heidewachtel zijn gehoorzame intelligente en zachtaardige honden. Ze hebben een positieve leveninstelling en een ongecompliceerd en vrolijk karakter. In doorsnee zijn ze gehoorzaam. In het veld zijn ze onvermoeibaar en vrij hard voor zichzelf, maar in huis zijn ze overwegend rustig. Weersomstandigheden hebben weinig vat op ze. Ze zwemen doorgaans graag. Ze hechten zich sterk aan de baas en de gezinsleden.

Sociale aanleg:  De meeste heidewachtel kunnen het erg goed met kinderen vinden. Ze leven daarnaast ook vreedzaam samen met soortgenoten en andere huisdieren. mensen die ze niet kennen worden open tegemoetgetreden. Ze slaan wel aan als er onraad is, maar laten het  daar doorgaans  bij.

                                   Omgang

Verzorging:  Dit ras heeft een gemiddelde hoeveelheid vacht verzorging nodig. De vacht kan ongeveer tweemaal per week geborsteld en gekamd worden. Zo nu en dan verschijnen er op de bruingekleurde stukken vacht lichtbruine haren. Dit zijn oude haren die u met de hand uit de vacht kunt plukken. Kijk de gehoorgangen zo nu en dan na op vuil en haal wanneer nodig het teveel aan haar uit de gehoorgangen weg. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg,omdat dat de hond hindert. Heidewachtels zijn lichamelijk pas op een leeftijd van ongeveer drie jaar volwassen.

Opvoeding:  Heidewachtels maken het de baas graag naar de zin en zijn intelligent genoeg om commando's snel op te pikken. een hond als deze moet met zachte hand en consequente hand worden opgevoed.

Beweging:  De heidewachtel is in eerste instantie een jachthond, die de lichamelijke mogelijkheid en geestelijke instelling heeft om hele dagen te werken. Het is niet eerlijk om een hond met dergelijke aanleg te veroordelen tot een gezapig leventje als gezinshond. Neem de hond geregeld mee op langere wandelingen, laat hem apporteren en geef hem zo nu en dan ook de kans om lekker te zwemmen. Het maakt de hond weinig uit wat voor weer het is. In de regen zwemmen ze even graag als tijdens zonnige dagen.

 

Gebruiksmogelijkheden:  Trainingen en opleidingen op jachtgebied zijn uiteraard de geschiktste trainingsvormen voor dit ras. Heeft u niet de mogelijkheid of ambitie om met deze hond te gaan jagen, dan is het aanbevolen om de hond een uitdagend alternatief te bieden in de vorm van behendigheid of flyball.

(Tekst komt uit de grote honden encyclopedie)